Pe data de 1 august, Anamaria Mesaros aniversează 45 ani de viață. Ea sărbătorește atingerea acestei borne exact așa cum au trecut anii din viața ei, pe terenul de baschet, conducând – alături de ceilalți membri ai colectivului de antrenori – Călin Pop (coordonator), Zoltan Hidi, Mate Stretea și Paula Nica – antrenamentele echipelor din cadrul Academiei CSM Oradea.

Originară din Oradea, Anamaria a avut o îndelungată activitate ca jucătoare de baschet. Ea a debutat la Metalul Salonta, în urmă cu exact 30 de ani. Cariera ei de jucătoare a cuprins următoarele echipe: Crișul Oradea, TK Elma Baja (Ungaria), Fartec Brașov, Someșul Dej, Livas Târgoviște, CET Govora, CSM U Oradea, Alba Iulia, respectiv Danzio Timișoara.

Ea a fost componentă a loturilor naționale de nivel juvenil în perioada 1986-1991, respectiv la seniori între 1990-1993, în 1996, respectiv 2007. De asemenea, Anamaria a fost selectată să participe la All Star Game-ul baschetului feminin românesc din 1996 și 2010.

Palmaresul Anamariei Mesaros cuprinde 21 sezoane la nivel de seniori și o activitate de jucătoare, la toate categoriile de vârstă, de 32 ani. Ea a început baschetul în anul 1980, jucând la festivalul de minibaschet, acolo unde în ultimii ani a participat din postură de antrenor.

2003

Mesaros a cucerit două titluri de campioană a României ca jucătoare. De asemenea, ea a avut alte trei clasări pe podium (două cu Fartec Brașov și una cu CET Govora) și cinci locuri 4. Alături de echipa națională a obținut clasări pe podium la Campionatul Balcanic din Bulgaria, la Campionatul European de juniori din Spania, respectiv a bifat două calificări la Campionatul European de seniori.

Încă de pe vremea când juca, Anamaria și-a finalizat studiile școlii de antrenori. Ea a lucrat, în paralel cu cariera de jucătoare, cu grupe de copii de la cluburile în cadrul cărora a activat ca sportivă. Prima ei astfel de experiență datează din perioada 1993/94, petrecută în Ungartia, la Baja. Aceasta activitate a continuat la Govora/Râmnicu Vâlcea și Oradea.

Anamaria este antrenor în cadrul Asociației Sportive Baschet Star Oradea (Academia CSM Oradea) încă din anul 2011. Activitatea ei în cadrul acestei structuri sportive a cuprins selecția de tineri potențiali preacticanți ai baschetului. De altfel, Mesaros a avut un rol deosebit de important inclusiv în selecția sportivilor de la generațiile 2003 și 2004, cele mai de succes din scurta istorie a clubului.

2004

De altfel, generația 2003 a cucerit titlul național la mini baschet în anul 2015, respectiv medalia de bronz la U14 în acest an. În schimb, generația 2004 a obținut medaliile de argint la mini baschet 2016, respectiv la U13 în 2017. Anamaria Mesaros a fost pe banca tehnică la trei dintre aceste medalii.

Fără îndoială, buna colaborare cu ceilalți antrenori, respectiv parteneriatele cu LPS Bihorul Oradea, au avut un rol în buna desfășurare a activității, cu atât mai mult cu cât baschetul este o disciplină sportivă colectivă, iar o singură pereche de ochi mai ales la categorii de vârstă atât de mici poate să scape anumite aspecte, însă e limpede că rolul Anamariei în cadrul clubului este unul deosebit de important.

Un alt aspect deosebit de important legat de activitatea Anamariei Mesaros este legat de acțiunile de voluntariat întreprinse. Ea a participat din postura de coordonator al voluntarilor la Campionatele Europene de baschet pe care municipiul Oradea le-a găzduit în ultimii ani.

Așadar, atunci când vorbim despre Anamaria Mesaros, o facem despre un om care și-a dedicat întreaga viață jocului de baschet.