Echipa U13 a LPS Bihorul Oradea s-a calificat în semifinalele Campionatului Național al României – ediția 2016/17. Formația antrenată de Anamaria Mesaros și Alin Cureș, coordonată de Călin Pop, a bifat cel de-al 2-lea succes în cadrul turneului final găzduit la Oradea.

Formația bihoreană a depășit pe CSȘ Nr. 4 București cu scorul de 69-46. Jocul a fost controlat de către gazde, care au marcat constant pe parcursul primelor 30 minute de joc. Chiar dacă a foloit alcătuiri diferite în fiecare din cele trei secvențe de joc, Oradea a marcat 20, 20, respectiv 19 puncte pentru a se desprinde la 22 puncte pe tabela de marcaj.

În secvența decisivă, în condițiile în care minutele de joc ale tuturor componenților echipei orădene au fost limitate, pentru a-i proteja de epuizare inutilă pe jucători, productivitatea ofensivă a avut de suferit. În schimb, niciun jucător nu a bifat mai mult de 20 minute de joc, zece dintre ei având cel puțin 16, iar echipa a fost ferită de accidentări.

LPS Bihorul a terminat meciul cu 51% la aruncările din acțiune, a cules 15 recuperări ofensive și a avut un avantaj maxim de 29 puncte pe tabela de marcaj, având opt marcatori.

Prin acest succes, formația antrenată de Anamaria Mesaros și Alin Cureș și-a asigurat calificarea între primele patru echipe ale României. Vineri (02.06), LPS Bihorul va juca pentru câștigarea grupei din care face parte, respectiv pentru a se stabili tabloul fazelor eliminatorii.

Celelalte rezultate ale zilei

Grupa A
CSU Ploiești vs Baller Otopeni, scor 48-55
Panarhinaikos PBA București vs Dinamo CSS 6 București, scor 30-52

Grupa B
U-BT Cluj-Napoca vs Laguna București, scor 52-56

U13

Formația ilfoveană a reușit să se impună în jocul de deschidere al zilei, la capătul unei confruntări extrem de spectaculoase, ce a cuprins 14 schimbări la conducere. Echipa antrenată de Cătălin Voiculescu și-a asigurat astfel calificarea în semifinale, performanță obținută la scurt timp după ce echipa U14 a aceluiași club a disputat finala Campionatului Național. De notat că șase dintre componenții echipei care a jucat în urmă cu două săptămâni la turneul final U14, găzduit tot la Oradea, sunt prezenți la Oradea și pentru turneul final U13.

Ulterior, Laguna București a izbutit să-și asigure prezența în semifinale. Campioana în exercițiu a României la această generație a învins U-BT Cluj-Napoca, scor 56-52, la capătul unui meci în care a condus aproape permanent, însă s-a văzut depășită pe tabela de marcaj în secvența decisivă. Un parțial de 12-7 în ultimele minute a fost necesar echipei din capitală pentru a se impune. De notat că Laguna a pierdut trei jucători importanți față de echipa care a devenit campioană națională în urmă cu un an. Unul dintre aceștia se află în Germania la ora actuală, fiind apreciat de către școlile de baschet din această țară.

O altă echipă care și-a asigurat calificarea în semifinalele Campionatului Național este Dinamo CSS 6 București. Această formație a izbutit o repriză secundă extrem de productivă din punct de vedere defensiv, ținând pe Panathinaikos PBA București la doar șapte puncte marcate în ultimele 20 minute de joc pentru a se impune cu scorul de 52-30.

Toate aceste echipe, similar lui LPS Bihorul Oradea, au 2-0 la general după primele două zile. Prin urmare, ele nu mai pot pierde calificarea în semifinale. Ultima zi din faza grupelor va stabili ordinea în cele două serii și implicit tabloul fazelor eliminatorii.

De notat că în urmă cu un an, la minibaschet, Laguna, Oradea și Otopeni s-au clasat pe primele trei poziții ale clasamentului final.

Programul zilei de vineri (02.06):

Baller Otopeni vs Dinamo CSS 6 București – ora 12.00
U-BT Cluj-Napova vs CSS 4 București – ora 14.00
CSU Ploiești vs Panathinaikos PBA București – ora 16.00
Laguna București vs LPS Bihorul Oradea – ora 18.00

Meciurile se dispută la Sala LPS Bihorul din Oradea.

Notă
Echipa orădeană este alcătuită din sportivi recrutați în cadrul Academiei CSM Oradea

Foto: Roby Boros