Echipa U14 a LPS Bihorul Oradea a întâlnit Bayern Munchen în cel de-al 2-lea meci din playoff-ul European Youth Basketball League – Zona Europa Centrală, de la Debrecen. Rezultatul final a fost de 56-97.

Antrenorii Zoran Vranes și Paula Nica au mizat pe nucleul de bază în debutul partidei, însă formația germană a oferit o replică foarte bună. Mai multe situații de-a lungul jocului au remarcat faptul că cei de la Bayern sunt mult mai avansați din punct de vedere al îndemânării, coordonării, calității și pegătirii fizice.

Alte aspecte ce au remarcat diferența în sistemul de pregătire sunt legate de aruncarea de la semidistanță și distanță, foarte puțin utilizată în jocul orădenilor. Cei de la Bayern au avut 7/21 la aruncările din spatele semicercului și au marcat de alte șase ori de la semidistanță. În plus, s-a putut remarca faptul că echipa orădeană joacă după un regulament ce încurajează apărarea om la om, iar bavarezii au dublat la omul cu mingea ori de câte ori s-au consemnat o depășire în relația unul la unu.

Formația orădeană  avut momente bune de joc, incluzând pătrunderi urmate de pas către omul liber, existând destule momente în care jucătorii de la LPS Bihorul au recunocut situațiile favorabile. Din păcate precizia în execuție a lăsat de mai multe ori de dorit, lucru ce evidențiază minusurile în ceea ce privește pregătirea fizică și specifică încă de la această vârstă în raport cu alte școli de baschet. Am putut remarca un nivel bun de energie în faza defensivă pentru formția bihoreană. Pe altă parte Oradea a avut doar 17 aruncări din afara spațiului de trei secunde, cu două reușite, față de cele peste 30 încercări cu procentaj de 40% la acest gen de aruncări pentru formația germană.

În repriza secundă, Zoran Vranes a folosit toți jucătorii înscriși pe foaia de arbitraj.

Cert este că Bayern Munchen are un număr mult mai mare de ore de antrenament deja la această categorie de vârstă. În plus, a fost vizibil că are și o mai mare experiență în gestionarea situațiilor de joc, respectiv în a se adapta la rigorile și imprevizibilul reprezentat de necunoașterea în detaliu a abilităților colective și individuale ale adversarului. În fine, nu trebuie omis nici faptul că Oradea este una dintre cele doar două echipe (cealaltă fiind reprezentanta Serbiei) prezente la acest turneu cu sportivii care au contribuit la calificarea în playoff. Celelalte echipe, incluzând Bayern Munchen, au adus jucători importanți de la alte cluburi din țările de proveniență, special pentru acest turneu.

Vlad Marinău a totalizat 14 puncte, 3 intercepții, Alex Vancea și Paul Bembea au marcat câte 10 puncte fiecare, cu 7 recuperări în contul primului, respectiv 5 în dreptul celui de-al 2-lea. George Vicaș a contabilizat 9 puncte, 5 intercepții, 4 recuperări și 2 intercepții, iar George Usca a încheiat cu 7 puncte și 13 recuperări.

Luis Wulff a avut 19 puncte, 4 recuperări, iar Jonas Marz a adăugat 18 puncte pentru Bayern. Cel din urmă a avut patru reușite depe semicerc, însă la fel de impresionantă a fost lejeritatea și naturalețea cu care la vârsta de doar 14 ani a condus mingea, inclusiv sub presiune.

Echipa U14 a LPS Bihorul Oradea, alcătuită din jucători recrutați în cadrul Academiei CSM Oradea, are un bilanț general de 0-2 în turneul de la Debrecen. În cursul serii de duminică (02.04) este programat meciul cu reprezentanta școlii sârbești, urmând ca luni (03.04) să fie programat ultimul joc, cel în compania gzdelor.