Generația 2004 a baschetului masculin orădean a obținut cea de-a 2-a calificare consecutivă în finala Campionatului Național al României. Dacă în urmă cu un an a jucat ultimul act al competiției de minibaschet (U12), la Mangalia, de această dată elevii Anamariei Mesaros și Alin Cureș au avansat în marea finală a Campionatului Național U13.

Un parțial de 22-12, consemnat în sfertul decisiv al partidei cu Baller Otopeni, a consfințit calificarea lui LPS Bihorul în ultimul act al turneului final găzduit la Oradea. Bihorenii au triumfat cu scorul de 65-58.

Partida a început foarte bine pentru orădeni. Ei au marcat cu generozitate în primele zece minute de joc, pe parcursul cărora au reușit să-l pună în dificultate pe cel mai bun jucător al echipei adverse, care a avut probleme în faza ofensivă, dar s-a și confruntat cu greșelile personale.

Lucrurile au avut o cu totul altă desfășurare în sferturile 2 și 3 ale partidei. Ilfovenii au fost mult mai eficienți în defensivă, limitând LPS Bihorul la doar 18 puncte în 20 minute de joc efectiv. Jocul în viteză și buna îndemânare au adus echipa din Otopeni la conducere, scor 46-43, cu zece minute înainte de finalul confruntării.

Pe parcursul secvenței decisive s-a confirmat încă o dată că lungimea rotației și multiplele opțiuni existente în faza de atac, respectiv decizia de a roti jucătorii în apărarea individuală a principalei arme ofensive a adversarului au fost cheile revenirii și succesului. Acesta s-a conturat pe parcursul ultimelor cinci minute, grație unui parțial de 18-5.

LPS Bihorul Oradea se va confrunta în finala Campionatului Național U13 masculin cu Dinamo CSȘ 6 București. Această echipă a învins la prelungiri pe Laguna București, scor 64-59. Scorul la capătul primelor 40 minute de joc a fost de 54-54.

Campioana în exercițiu a României la generația 2004 a suferit al 2-lea eșec consecutiv la turneul final de la Oradea. De această dată este o înfrângere care scoate pe Laguna din cursă pentru apărarea titlului național.

Succesul lui Dinamo CSȘ 6 București s-a conturat în absența lui Victor Petrescu, una dintre cele mai strălucitoare individualități la acest turneu. El a fost descalificat pentru cinci greșeli personale în finalul timpului regulamentar. O dovadă cu privire la faptul că adversarul lui LPS Bihorul din marea finală are suficiente resurse pentru a performa în condiții de tensiune chiar și fără cel mai important jucător în faza ofensivă și la recuperare.

Dinamo a avut șansa să câștige meciul încă din timpul regulamentar, însă a irosit două aruncări libere la scor egal, cu mai puțin de o secundă rămasă pe ceas.

Finala CN U13 masculin – ediția 2016/17 se va desfășura duminică (04.06), cu începere de la ora 12.00, la Sala LPS Bihorul din Oradea. Ea opune două echipe care au obținut câte patru victorii și nu au pierdut până la această oră în cadrul turneului final.

Programul ultimei zile la turneul final U13 masculin (duminică, 04.06):

Meciul pentru locul 7
Panathinaikos PBA București vs CSU Ploiești
– ora 09:00, la Sala Partenie Cosma

Meciul pentru locul 5
CSȘ Nr. 4 București vs U-BT 1 Cluj-Napoca
– ora 11:00, la Sala Partenie Cosma

Finala mică (locul 3)
Laguna București vs Baller Otopeni
– ora 10:00, la Sala LPS Bihorul

Finala (locul 1)
Dinamo CSȘ 6 București vs LPS Bihorul Oradea
– ora 12:00, la Sala LPS Bihorul

Notă
Echipa U13 a LPS Bihorul Oradea este alcătuită din sportivi recrutați în cadrul Academiei CSM Oradea

Foto: Roby Boros