Vlad Marinău, primul jucător din cadrul proiectului dezvoltat de LPS Bihorul și Academia CSM Oradea care este selecționat să participe la un Campionat European juvenil, a încheiat participarea la întrecerea continentală U16 masculin Divizia B – ediția 2018. Întrecerea s-a desfășurat la Sarajevo în perioada 9-18 august anul curent.

Reprezentativa României, condusă la acest turneu de către Florin Nini, a obținut patru victorii din opt partide și s-a clasat pe locul al 8-lea din totalul de 24 formații participante. Este cel mai onorabil rezultat obținut de o echipă a României în baschetul masculin 5×5 în vara anului 2018.

Tricolorii au obținut patru victorii din cinci partide în faza grupelor, câștigând seria din care au făcut parte. Astfel, naționala României a avansat în sferturile de finală (grupa valorică 1-8). Compatrioții noștri au pierdut la limită meciul cu Macedonia în sferturile de finală, după care au fost depășiți de Islanda și Marea Britanie în jourile de clasament. Cele patru victorii din faza grupelor s-au consemnat asupra Suediei, Marii Britanii (cu care a pierdut apoi în meciul pentru locurile 7-8), Portugaliei și Luxemburgului. România a cedat în duelul cu Irlanda din faza grupelor.

Marinău a fost unul dintre cei doar doi jucători născuți în anul 2003 din lotul de 12 al României la Sarajevo. Ceilalți zece componenți ai lotului final sunt născuți în anul 2002. De altfel, Vlad a fost mezinul delegației României la evenimentul amintit.

Marinau

El a bifat șapte prezențe la Campionatul European U16 masculin Divizia B – ediția 2018. A absentat doar la meciul cu Portugalia. Vlad a totalizat 54 minute în teren, cele mai multe la victoria cu Luxemburg, când a fost ținut pe parchet timp de 19 minute. Cea mai bună prestație a lui Marinău s-a consemnat la ultimul meci, pierdut cu scorul de 76-80 în fața britanicilor. El a avut 11 minute de joc, marcând de două pri de la mare distanță pentru un total de 6 puncte și 2 recuperări.

În 7.7 minute pe partidă, Vlad Marinpu a avut 1.4 puncte, 0.6 recuperări și 0.6 pase decisive pentru 1.1 la eficiență și -1.6 la +/-. A avut 3/5 la aruncările de pe semicerc, o reușită de la linia de pedeapsă.

Dincolo de cifre, prezența la acest eveniment și includerea în lotul de 12 al României într-o generație mai mare ca vârstă – identificată la nivel de conducere a federației ca una de perspectivă pentru viitor – repezintă o experiență extrem de importantă pentru baschetbalistul orădean. Vlad a avut un prim contact cu ce înseamnă o astfel de competiție, experiment ce îi poate fi de mare ajutor în viitor.

Așadar, după ce la începutul verii 2018, Zoran Vranes – antrenor în cadrul proiectului LPS Bihorul CSM Oradea – a participat la Campionatul Mondial U17 masculin din Argentina, aceasta se încheie cu participarea unui jucător din același proiect la o competiție continentală.

Foto: FIBA.basketball