LPS Bihorul CSM Oradea a încheiat turneul European Youth Basketball League – Zona Europa Centrală U15 masculin cu o repriză secundă de excepție în derby-ul cu maghiarii de la Ratgeber Academy. Duelul echipelor cu 3-0 la general a fost câștigat de elevii lui Zoran Vranes și Alin Cureș, scor 69-61. Meciul s-a desfășurat la sala de sport a Colegiului Economic Partenie Cosma din Oradea, duminică (09.12).
.
Partida a demarat favorabil orădenilor. Aceștia s-au instalat la conducere și s-au menținut la conducere până spre jumătatea secvenței a 2-a. Jocul a fost echilibrat, ilustrat de faptul că în primul sfert nu s-a consemnat o diferență mai mare de două posesii pe tabela de marcaj. LPS Bihorul CSM conducea cu scorul de 19-17 la capătul primei secvențe.
.
Maghiarii au jucat mai bine în sfertul al 2-lea, pe parcursul căruia au ținut formația bihoreană la doar cinci puncte marcate. Elevii lui Zoran Vranes au pus presiune pe minge și au provocat multe greșeli în jocul de construcție al adversarului, însă la celălalt capăt al terenului precizia la finalizare a lăsat de dorit. Scorul la jumătatea partidei a fost de 36-24.
.
Repriza secundă a demarat cu un parțial de 16-4 în favoarea gazdelor, orădenii reușind astfel să iasă din pasa negativă consemnată în atac pe finalul primei reprize și să restabilească egalitatea pe tabela de marcaj în minutul 26 al confruntării. Finalul secvenței a 3-a nu a fost la fel de bun, LPS Bihorul CSM având mai multe imprecizii, iar cei de la Ratgeber Academy au revenit la conducere. Scorul la intrarea în sfertul al 4-lea a fost de 49-44 în favoarea maghiarilor.
.
Sfertul decisiv a demarat cu un coș de trei puncte semnat Bogdan Creț, prin care Oradea s-a apropiat din nou amenințător pe tabela de marcaj, reușind apoi să egaleze la 51 și 53, prin Denis Pătcaș și Raul Igna. Gazdele au venit la conducere în minutul 33, prin același Creț, iar Pătcaș și Creț au completat un parțial de 17-4 la capătul căruia LPS Bihorul CSM s-a desprins la opt puncte. Nigerianul James Nnaji a revenit pe parchet pentru maghiari și a avut impact imediat, înjumătățind deficitul în mai puțin de un minut. Același tandem a replicat pentru orădeni, aceștia desprinzându-se din nou la opt puncte cu două minute înainte de final. Maghiarii nu au mai replicat și meciul s-a încheiat cu o revenire de excepție a orădenilor
.
Bogdan Creț a totalizat 30 puncte, 9 recuperări, 3 intercepții, Denis Pătcaș a adăugat 22 puncte, 6 recuperări, 3 intercepții, iar Rareș Teodorof a izbutit 6 puncte, 7 recuperări (6 ofensive), 3 intercepții pentru învingători. În replică, James Nnaji a reușit 21 puncte, 10 recuperări, 2 capace pentru Ratgeber Academy.
.
Ambele echipe au avut o rotație de opt jucători, cu mențiunea că șase jucători ai echipei orădene au avut peste 23 minute de joc fiecare. Oradea a avut procentaje mai mici la aruncările de două puncte și la linia de pedeapsă, iar raportul paselor decisive a fost de 9-20. Pe de altă parte, gazdele au avut avantaj la procentajul aruncărilor de trei puncte, intercepții (16-5) și posesii pierdute (13-22).
.
În urma acestui rezultat, LPS Bihorul CSM Oradea are 4-0 la general și împarte prima poziție a clasamentului cu polonezii de la Wlocklawek înaintea celui de-al 2-lea turneu. Acesta se va desfășura la Istanbul, în luna ianuarie 2019. De notat că generația 2004 este neînvinsă în actualul sezon competițional, având 7-0 în jocurile din faza de calificare a Campionatului Național U15 masculin – ediția 2018/19.
.
Foto Roby Boros