LPS Bihorul CSM Oradea s-a calificat în finala Campionatului Național U18 masculin – ediția 2018/19 după ce a învins Agronomia București, scor 62-60, în meciul de deschidere al Final Four-ului găzduit la Arena Antonio Alexe. Partida a cuprins cinci schimbări la conducere și un echilibru constant pe tot parcursul celor 40 minute de joc efectiv. Partida a fost transmisă în direct, pe internet, prin intermediul canalului YouTube Info Sport Record.

Partida a început cu un coș pentru Agronomia, însă bihorenii au replicat cu un parțial de 9-0 pentru a se instala la controlul jocului. Finalizarea a lăsat de dorit, orădenii având doar patru reușite din acțiune la capătul primului sfert din totalul de 26 încercări, însă au încheiat această secvență la conducere, scor 13-12.

Bucureștenii au restabilit egalitatea în debutul celui de-al 2-lea sfert, însă LPS Bihorul CSM a avut mai multă grijă de minge și a găsit soluții de a se reveni la conducere pe tabela de marcaj. Un conflict între jucătorii celor două echipe, consemnate pe parchet într-un moment în care jocul a fost oprit a condus la descalificarea a doi jucători orădeni, care au pătruns pe teren în condițiile în care ei se aflau pe bancă. De asemenea, arbitrii au împărțit câte un fault tehnic în cele două tabere. În pofida pierderii suferite, Vlad Marinău și Paul Huciu fiind două piese de bază ale echipei, LPS Bihorul CSM Oradea s-a desprins la nouă puncte înainte de Agronomia să revină și să se apropie la 32-28, scor înregistrat la jumătatea partidei.

Repriza secundă a început cu cinci puncte în contul bucureștenilor. Agronomia a reușit să se desprindă la cinci lungimi după ce a înscris 11 din primele 13 puncte ale acestei perioade de joc. Elevii lui Milan Sokic conduceau cu șase puncte la jumătatea sfertului 3, însă LPS Bihorul CSM a replicat cu un parțial de 11-2 în încheierea acestei perioade de joc. Luca Năstruț a suferit o accidentare ce l-a împiedicat să mai intre pe teren chiar la ultima acțiune din sfertul al 3-lea. Astfel, Oradea conducea cu 48-45 la intrarea în sfertul 4, însă rămăsese fără al 3-lea jucător important din echipă.

Agronomia a început mai bine secvența decisivă. Această echipă a înscris 13 puncte în primele șapte minute și jumătate ale perioadei, interval în care Oradea a replicat cu doar patru. Defensiva bucureșteană a aglomerat spațiul de trei secunde pentru a împiedica pătrunderile lui Enzo Vescan, principala armă rămasă în ofensiva orădeană. Cristian Milas a fost descalificat pentru cinci greșeli personale după o prestație solidă în spațiul de trei secunde, fiind al 4-lea jucător din angrenajul echipei care nu a mai putut continua jocul.

Șandor și Vescan au marcat de pe semicerc pentru a egala la 58, după care Vescan a reușit să finalizeze de două ori pe pătrundere cu toată opoziția defensivei adverse și a adus LPS Bihorul CSM Oradea la conducere definitiv. Agronomia a avut ultima posesie, una de cinci secunde, însă a pierdut-o prin comiterea unei abateri de pași. Meciul s-a încheiat cu două libere în afara timpului de joc, orădenii reușind să se impună la limită, pătrunzând astfel în finala campionatului.

Antrenorii Vranes și Scheiner au rotit 11 jucători în această partidă. Dincolo de problemele întâmpinate pe parcursul meciului, bihorenii au început jocul făr Gabriel Pop, component al echipei naționale U16 masculin a României. El a absentat din cauza unei accidentări.

LPS Bihorul CSM Oradea a câștigat lupta la recuperare ofensivă, a avut mai puține posesii pierdut deși a înscris mai bine de pe semicerc. De notat că Agronomia a avut procentaj mai bun din acțiune și a bifat 14 vizite în plus la linia de pedeapsă.

Duminică (05.05), în jurul orei 14:30, la Arena Antonio Alexe, LPS Bihorul CSM Oradea dispută finala Campionatului Național U18 masculin – ediția 2018/19. Adversar este învingătoarea meciului dintre U-BT Cluj-Napoca și BC Slam București. Jocul va demara la 30 minute după încheierea finalei mici, partidă programată să demareze la ora 12:00.