LPS CSM Oradea a obținut cea de-a 3-a victorie din patru partide disputate la turneul European Youth Basketball League – Europa Centrală, destinat generației 2004 și găzduit la Oradea în perioada 19-21 ianuarie 2018. Formația condusă de către Călin Pop a surclasat Debreceni Kosarlabda Akademia-DSI cu scorul de 87-35.

Primul sfert s-a desfășurat sub semnul echilibrului cu precizarea că orădenii s-au desprins inițial la zece lungimi, însă maghiarii au replicat, apropiindu-se la o singură posesie până la prima pauză. Scorul după zece minute a fost de 17-15.

Lucrurile s-au schimbat în secvența a 2-a. Un parțial de 21-6 a dus Oradea la un avantaj consistent, suficient pentru a-i asigura echipei avantaj în lupta pentru calificarea în playoff-ul EYBL. Scorul după 20 minute era de 38-21.

Repriza secundă a început și mai bine pentru elevii lui Călin Pop. Un parțial de 20-10 a desprins formația gazdă la peste 25 puncte spre jumătatea celui de-al 3-lea sfert. Pe finalul secvenței ambele echipe au avut mari probleme la finalizare, însă acest lucru nu a reprezentat o problemă pentru gazde. Cu zece minute rămase de juca scorul era de 64-32.

Secvența a 4-a a început cu un parțial de 11-0 în favoarea orădenilor, astfel încât ecatul a urcat la peste 40 de puncte. LPS CSM a spart gheața de pe semicerc prin George Pilca, iar Bogdan Creț și-a încununat prestația cu noi reușite pe tabela de marcaj. Sfertul decisiv s-a încheiat cu un parțial de 23-3.

De notat că LPS CSM Oradea a avut pobleme la aruncările de la distanță. Gazdele au terminat meciul fără reușită de pe semicerc, în timp ce adversarul a găsit ținta de la depărtare în mai multe rânduri. Pe de altă parte, bihorenii au provocat multe greșeli în jocul adversarului, au bifat multe intercepții și astfel au găsit soluții de a marca cu regularitate pe contraatac. În plus, Oradea a avut avantaj consistent la recuperare, în special la cea ofensivă.

Cret

Bogdan Creț a avut o prestație ofensivă colosală. El a totalizat 42 puncte, având 15/23 la aruncările din acțiune și a adăugat zece puncte de la linia de pedeapsă. Creț a terminat cu 8 recuperări și 7 intercepții pentru 40 la eficiență. A fost secondat de către Denis Pătcaș, autor a 22 puncte, 10 recuperări, 3 intercepții, iar Andrei Popescu a totalizat 8 puncte, 14 recuperări pentru învingători. Au mai marcat George Pilca – 5 puncte, 5 recuperări, Rareș Bozga – 3 puncte, 6 recuperări, Raul Igna – 3 puncte, Mihai Galchiș – 2 puncte, Rareș Teodorof – 1 punct.

Acesta este al 6-lea succes din totalul de opt partide susținute de echipa U14 a baschetului juvenil orădean în actuala ediție EYBL. LPS CSM Oradea a terminat la egalitate în trei cu Rosa Radom și amintita formație maghiară. În urma departajării pe baza rezultatelor directe, bihorenii s-au clasat pe locul al 2-lea, calificându-se pentru playoff-ul competiției.

Iată rezultatele luate în considerare pentru departajarea echipelor pe locurile 2-3-4:

Rosa Piotrowka Radom vs LPS CSM Oradea, scor 82-71
Rosa Piotrowka Radom vs Debreceni Kosarlabda Akademia, scor 39-47
LPS CSM Oradea vs Debreceni Kosarlabda Akademia, scor 87-35

De notat că pentru a-și asigura locul al 2-lea și implicit calificarea în playoff, echipa orădeană a avut nevoie de o victorie la 15 puncte diferența în meciul cu Debrecen.

Clasamentul grupei înaintea ultimului meci din cadrul turneului găzduit la Oradea:

1. KK DIV Basket (Serbia) – 7/1
2. LPS CSM Oradea (România) – 6/2 (+31)
3. Rosa Piotrowka Radom (Polonia) – 6/2 (+3)
4. Debreceni Kosarlabda Akademia (Ungaria) – 6/2 (-34)
5. TJ Sokol Prazsky (Polonia) – 4/4
6. Oxygen Orange 1 (Italia) – 2/6
7. MKK Basket Koszalin (Polonia) – 2/6
8. Porsche Basketball Akademie (Germania) – 2/5
9. Soproni Tigrisek SE (Ungaria) – 0/7

De notat că generația 2004 repetă performanța reușită de generația 2003 în sezonul precedent la nivelul European Youth Basketball League prin calificarea în playoff-ul întrecerii.

Ultimul meci al turneului, cu începere de la ora 19.00, Porsche Basketball Akademie din Germania se duelează cu formația maghiară Soproni Tigrisek SE.

Foto: Roby Boros