În vara anului 2015, baschetul juvenil orădean a obținut rezultate impresionante în cadrul Festivalului Național de mini și babybaschet. În cadrul grupei valorice principale, LPS Bihorul Oradea, cu sportivii recrutați și pregătiți în cadrul Academiei CSM Oradea, de antrenorii celei din urmă, a cucerit medalia de aur și titlul național la categoria minibaschet (U12) masculin.

Evenimentul desfășurat între 6 și 11 iulie, la Mangalia, a consemnat victoria finală a LPS Bihorul 1 Oradea, respectiv clasarea pe locul 2 în grupele din care au făcut parte pentru echipele LPS Bihorul 2, respectiv LPS Bihorul 3.

Echipele orădene au contabilizat 24 victorii din totalul de 27 partide disputate pe parcursul a șase zile de întreceri.

Cele trei echipe care au participat la Festivalul Național de mini baschet de la Mangalia, ediția 2015, au în componență sportivi născuți în anii 2003 și 2004, proveniți din cadrul Academiei de Baschet CSM Oradea. Aceștia sunt antrenați de către Anamaria Mesaros, sub coordonarea lui Călin Pop, cu ajutorul lui Zoltan Hidi și al Paulei Nica.

Bihorenii au dispus în finala de la Mangalia de ACS Dan Dacian 1 București. Partida a avut nevoie de o repriză de prelungiri pentru stabilirea învingătoarei. La încheierea primelor 40 minute de joc efectiv tabela de marcaj indica scorul de 28-28. Repriza suplimentară a fost controlată de orădeni, aceștia impunându-se cu scorul de 35-31. Scorul pe sferturi: 10-7, 4-10, 8-4, 6-7, iar repriza suplimentară a consemnat scorul de 7-3.

Înregistrarea integrală a finalei poate fi urmărită în link-ul alăturat.

Bilanțul echipei LPS Bihorul 1 Oradea la Mangalia a fost de 9 victorii și nicio înfrângere! Remarcabil este faptul că această echipă a jucat în premieră la acest eveniment în această alcătuire.

LPS Bihorul 1 Oradea a participat în Grupa Roșie și a evoluat în următoarea alcătuire:

 1. Vlad Rareș Marinău
 2. George Răzvan Vicaș
 3. Rareș Bogdan Vlad
 4. Alex Anton Tămășdan
 5. Cristian George Antonio Usca
 6. David Patrick Pop
 7. Alexandru Vancea
 8. Paul Bembea
 9. Alexandru Octavian Bot
 10. Radu Ștefan Sburlea
 11. Szabolcs Huszar
 12. Rareș Casian Teodorof

Antrenori: Anamaria Mesaros, Călin Pop

Formația orădeană a obținut următoarele rezultate:

Bilanț general: 9-0
Coșaveraj: 401-194
Loc: 1 și campioană națională.

Un alt rezultat notabil a fost obținut de LPS Bihorul 2 Oradea, care a disputat finala Grupei Galbene la mini baschet. Această echipă a pierdut, scor 24-26, în finala disputată în compania echipei Viitorul București.

Așadar, LPS Bihorul 2 a ocupat locul al 2-lea în clasamentul general al Grupei Galbene. Bilanțul acestei echipe a fost de 7 victorii și 2 înfrângeri. Ambele înfrângeri au fost consemnate în compania aceluiași adversar.

LPS Bihorul 2 Oradea a participat în Grupa Galbenă și a evoluat în următoarea alcătuire:

 1. Vlad Ștefan Medeșan
 2. Vlad Certezeanu
 3. Sebastian Paul Micorici
 4. Raul Ionuț Ciaca
 5. Paul Ionuț Ghib
 6. Victor Lunca
 7. Raul Constantin Jude
 8. Bogdan Cristian Creț
 9. Denis Mihai Pătcaș
 10. Gabriel Paleu
 11. Andrei Popescu
 12. George Tudor Gabriel Pilca

Antrenori: Zoltan Hidi, Anamaria Mesaros

Rezultate obținute:

Bilanț general: 7-2
Coșaveraj: 325-170
Loc: 2 din 32 echipe în Grupa Galbenă, 34 în ierarhia generală.

În fine, LPS Bihorul 3 Oradea a obținut opt victorii în seria în care a fost repartizată în Grupa Albastră. Formația condusă de pe margine de către Paula Nica a încheiat competiția pe locul al 2-lea, fiind devansată de CSȘ Giurgiu.

LPS Bihorul 3 Oradea a participat în Grupa Albastră și a evoluat în următoarea alcătuire:

 1. Alexandru George Șandor
 2. Mario Răzvan Hortea
 3. Eduard Andrei Foltuț
 4. Bogdan Gabriel Mirea
 5. Mark Tamas Veres
 6. Alexandru Ștefan Mihașca
 7. Paul Maier-Kleh
 8. Alexandru Bogdan Iacob
 9. Aris Luca Betea
 10. Mihai Porumb
 11. Raul George Hanga
 12. Ștefan Abrudan
 13. David Cozma

Antrenori: Paula Nica, Anamaria Mesaros

A obținut următoarele rezultate:

Bilanț general: 8-1
Coșaveraj: 353-152
Loc: 2 din zece echipe, fără clasificare în ierarhia generală.

Istoric, regulament și amănunte despre Campionatul Național de minibaschet (U12) masculin – ediția 2015

Liga Națională de baby și mini baschet este o competiție de amploare, fiind cel mai important eveniment baschetbalistic al verii organizat pentru sportivii din România de către federația de specialitate. Acest concurs se desfășoară de mai multe decenii, iar de-a lungul timpului formatul și modul de desfășurare al competiției a rămas același.

Vara este sezonul în care acest concurs se organizează. În 2015 el a fost structurat pe trei categorii: baby baschet, mini baschet feminin și mini baschet masculin.

Prima săptămână a fost rezervată baby baschetului masculin și feminin. La această competiție au acces doar sportivii U10.

Cea de-a 2-a săptămână a fost destinată mini baschetului feminin. La această întrecere au acces sportivele sub 12 ani.

În fine, a 3-a și ultima săptămână a fost dedicată mini baschetului masculin. Este un concurs la care au acces toți sportivii sub 12 ani legitimați la echipele care s-au înscris.

Regulament

Un meci are durată de 40 minute, împărțite în două reprize de câte 20 minute fiecare. O repriză este alcătuită din două sferturi cu durată de câte zece minute fiecare.

Timpul de joc nu se oprește atunci când mingea iese în afara terenului. Ultimele două minute de joc efectiv se desfășoară conform regulamentului oficial al jocului de baschet. Cu alte cuvinte, timpul de joc este oprit la fiecare întrerupere.

Nu există timp de atac. Totuși, brigăzile de arbitri au fost notificate să sancționeze echipele care refuză în repetate rânduri să atace coșul.

Între sferturile 1 și 2, respectiv 3 și 4, se acordă pauze de câte două minute fiecare. Pauza dintre cele două reprize (între sfertul 2 și 3) are o durată de cinci minute.

Fiecare echipă are dreptul la câte un timp de odihnă pe sfert (inclusiv în eventualele reprize de prelungiri).

Mingea folosită este de mărimea 5. Aceasta are o circumferință de 66-73 centimetri și greutatea de 500 grame.

Arbitraj

Regulamentul competiției, definitivat la ședința tehnică ce a avut loc cu o seară înaintea începerii evenimentului, a prevăzut interzicerea defensivei colective. Jucătorii au fost obligați prin regulament să se apere la om. Cu alte cuvinte nu a fost permisă apărarea de tip zonă, respectiv dublajul și capcanele la omul cu mingea.

Regulamentul competiției a interzis blocajele (pick, ball și/sau off-ball screen) în ofensivă.

Situațiile de coș cu fault au fost sancționate doar cu greșeală personală, fără a se acorda aruncare liberă suplimentară. Această decizie a fost luată pentru a amplifica cursivitatea jocului.

Se acordă două aruncări libere pentru orice fault (indiferent dacă a fost pe aruncare sau nu) după ce o echipă a acumulat opt greșeli (faulturi) în sfertul 4. Pe parcursul primelor trei sferturi se acordă două aruncări libere doar la fault pe aruncare (dacă aruncarea a fost ratată).

Abaterile de pași, dublu dribling, teren și așa mai departe au fost sancționate conform regulamentului oficial al jocului de baschet.

Folosirea jucătorilor

O echipă poate să aibă cel mult 14 jucători înscriși în competiție. Pe foaia de arbitraj doar 12 dintre ei pot fi trecuți, însă jucătorii pot fi rotiți de la un meci la altul. Dacă un club are mai mult de o echipă înscrisă în competiție, aceasta poate să aibă un număr mai mic de 12 jucători pe foaia de arbitraj, dar sub nicio formă acesta să nu fie mai mic de 10.

Regulamentul prevede ca fiecare echipă să joace în cinci jucători plus o rezervă (înlocuitor) în primul sfert al meciului. Doar cei șase jucători au posibilitatea să joace în primele zece minute de joc efectiv. În sfertul al 2-lea, fiecare echipă trebuie să joace cu alți cinci jucători plus o rezervă (înlocuitor).

Fiecare echipă este obligată să facă cel puțin o schimbare atât în sfertul 1, cât și în sfertul 2. Dacă echipa are doar 10 jucători înscriși pe foaia de arbitraj ea își pierde dreptul de a înlocui un jucător în sferturile 1 și 2.

Așadar, pe parcursul primelor 20 minute de joc efectiv, fiecare echipă trebuie să rotească cei 12 jucători înscriși pe foaia oficială și niciunul dintre ei nu se poate afla în teren mai mult de 10 minute.

În repriza a 2-a, adică în sferturile 3 și 4, singura restricția este legată de schimbare, fiecare echipă fiind obligată să efectueze cel puțin o modificare în cursul fiecărei perioade de joc.

Rezultă, așadar, că un jucător poate să bifeze cel mult 30 minute într-un meci. Pe de altă parte, acest sistem este astfel conceput încât echipele să acorde un număr important de minute de joc tuturor componenților echipei, aflându-se la o vârstă la care ei trebuie să joace și să aibă meciuri competitive pentru a putea progresa.

Programul jocurilor

Competiția a reunit 115 echipe repartizate pe trei categorii/grupe.

Fiecare echipă, cu mici excepții în Grupa Albastră – unde a fost o serie cu 11 echipe (adică fiecare a jucat un meci mai mult decât celelalte formații participante), a avut de disputat câte nouă meciuri. Acestea s-au desfășurat după formula: 2-1-2-1-2-1, adică în zilele de luni, miercuri și vineri s-au jucat câte două meciuri pe echipă, pentru ca marți, joi și sâmbătă să fie programat câte un singur meci.