Călin Pop este coordonatorul academiei de baschet CSM Oradea. Tânărul, dar în același timp experimentatul antrenor de nivel juvenil, a fost principalul artizan al performanței obținute de echipa de mini baschet a municipiului Oradea, devenită campioană a României – ediția 2015.

Nivelul de pregătire specifică, cunoștințele în domeniul antrenoratului la nivel juvenil, dorința de a continua pe linia rezultatelor excepționale, dar mai ales intenția de a construi un proiect pe termen lung, a cărui beneficii să se vadă nu neapărat prin trofee la nivel juvenil, cât prin dorința de a forma jucători pentru echipa de seniori a orașului Oradea și de ce nu a naționalei României, sunt principalele aspecte ce îl caracterizează pentru antrenorul amintit.

Apărarea agresivă, pressingul pe tot terenul, repunerea cât mai rapidă a mingii în joc și atribuirea de sarcini în mod uniform tuturor componenților echipei sunt aspectele pe care Călin Pop a mizat atât la turneul de mini baschet desfășurat în această vară la Mangalia, cât și pe tot parcursul activității sale în slujba sportului cu mingea la coș. Sunt ingredientele care îl caracterizează la tehnicianul în vârstă de 36 ani, care a cucerit cel de-al 6-lea titlu de campion al României în baschet.

S-a născut pe data de 8 februarie 1979 la Carei, acolo unde a absolvit liceul în anul 1997. A absolvit cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, specializarea baschet. El a făcut parte din clasa antrenorului emerit Horia Pop.

Călin a început activitatea de antrenor în anul 1999, în calitate de secund pentru Horia Pop în cadrul grupelor de juniori fete la clubul Pro Baschet Junior Cluj-Napoca. Ulterior acest club și-a schimbat denumirea și a devenit cunoscut sub numele de PH Baschet. A colaborat cu acest club între 2001 și 2010.

În perioada petrecută la PH Baschet, Călin Pop a promovat un număr impresionant de sportive. De-a lungul timpului 14 dintre acestea au jucat la nivelul Diviziei A (actuala Ligă Națională). În prezent, șase dintre jucătoarele descoperite și promovate de către Călin Pop activează la echipe din primul eșalon baschetbalistic al României.

În perioada amintită, Călin Pop a obținut 13 medalii naționale la nivel juvenil. Are cinci titluri naționale, cinci clasări pe locul al 2-lea, respectiv trei clasări pe locul al 3-lea.

A fost numit antrenor al loturilor naționale feminine pentru sportive născute în anii 1991 și 1997, dar a renunțat de fiecare dată cu mult timp înaintea începerii turneelor finale pe motiv că nu a avut parte de suficient sprijin pentru a-și desfășura activitatea în condiții și termeni proprii pentru a oferi echipei cea mai bună pregătire în perspectiva participării la un Campionat European.

În anul 2007 a fost numit antrenor secund la nivel de senioare a echipei Univesitatea Cluj-Napoca, cea mai titrată echipă din baschetul feminin românesc. A petrecut doi ani și jumătate în calitate de antrenor secund, după care a preluat funcția de antrenor principal la echipa de primă divizie a clubului de pe Someș.

Din anul 2010, Călin Pop colaborează cu CSM Oradea, cu Asociația Sportivă Baschet Star Oradea, respectiv cu Liceul Sportiv Bihorul (LPS) Oradea. A ocupat funcția de antrenor secund al echipei de seniori din municipiun Oradea preț de patru ani. În această perioadă, roș-albaștrii au obținut câte două clasări pe podium, atât în campionat, cât și în cupă. Cele mai bune rezultate sunt locul 2 în Liga Naținală și Cupa României, ambele în sezonul 2013/14. De asemenea, a fost antrenor principal la echipa U20 masculin a clubului. Este cel care a început selecția copiilor pentru academia de baschet CSM Oradea.

În calitate de antrenor al generației 2002-03, Călin Pop a condus CSM Oradea în patru ediții consecutive ale campionatului maghiar la respectiva categorie de vârstă. În ultimele trei ediții desfășurate această generație a obținut calificarea la turneul final al campionatului maghiar, iar la două dintre ele s-a întors fără înfrângere.

Actualmente, Călin Pop este antrenor al grupei de copii născuți în anii 2002-03 și coordonator al activității antrenorilor din cadrul academiei de baschet CSM Oradea.

În sezonul competițional 2014/15, Călin Pop a obținut următoarele rezultate:

– locul 1 (campion național) la mini baschet (U12 masculin) în România
– locul 8 la U13 masculin în România
– participare la turneul final U12 (nu se stabilește campioana) în Ungaria
– participare la turneul final U11 (nu se stabilește campioana) în Ungaria

Foto: Roby Boros