ACS Baschet Star Oradea a obținut finanțare din partea Federației Române de Baschet, prin intermediul Programului Național – Să Creștem Sănătos prin Baschet. Acesta a fost demarat în acest an de către forul de specialitate al jocului cu mingea la coș din țara noastră.

Proiectul înaintat de către ACS Baschet Star Oradea este intitulat „Bihorul joacă Baschet”. Obiectivul principal al proiectului este atragerea unui număr cât mai mare de copii din ciclul primar spre practicarea organizată a exercițiilor fizice, în mod particular a baschetului cu speranța că pe termen lung mișcarea (baschetul) să reprezinte o parte normală a vieții copiilor. În egală măsură obiectivul acestui proiect se referă la popularizarea jocului de baschet în rândul tinerilor.

Descrierea proiectului

Activitatea fizică reprezintă o componentă esențială în dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Organizarea unei activități fizice colective, prin intermediul jocului de baschet, este unul dintre elementele cheie în creșterea sănătoasă, atât fizică, cât și mentală, a copiilor. Prin intermediul activității fizice în mod organizat se previne sedentarismul, îmbolnăvirea prematură de natură fizică și problemele de sănătate ce pot interveni ulterior ca urmare a lipsei de activitate fizică. Familiarizarea tinerilor selectați cu activitatea baschetbalistică și cu participarea la un ciclu de pregătire, respectiv cu participarea la competiții sportive face parte din obiectul acestui plan.

Scopul proiectului este familiarizarea ludică cu baschetul, inițierea în baschet, participarea copiilor la primele competiții de baschet și selectarea celor mai dotați dintre aceștia spre practicarea baschetului de performanță. Monitorizarea activității fizice în orașele din județul Bihor reprezintă un alt țel în dezvoltarea acestui proiect. Găsirea locurilor în care se pot identifica tineri cu aptitudini pentru sport. Stabilirea unor relații de colaborare cu anumite unități de învățământ din județ prin intermediul cărora să fie îmbogățită baza de selecție pentru practicarea jocului de baschet. Identificarea persoanelor de legătură ce pot ajuta la îmbogățirea bazei de selecție a copiilor care ar putea să practice jocul de baschet. Atragerea profesorilor de educație fizică și unitățile de învățământ partener, stabilirea unui contact cu aceștia pentru atragerea copiilor cu aptitudini pentru activitatea sportivă.

Perioada de derulare a proiectului este de opt luni calendaristice, cu începere în luna Aprilie și finalitate în luna Decembrie anul curent. Acesta se va desfășura sub forma mai multor etape.

Despre ACS Baschet Star Oradea

Este o structură sportivă cu o misiune clară și care în perioada de activitate de la înființare și până în prezent și-a demonstrat competența prin intermediul rezultatelor obținute. Între acestea se numără două clasări pe podium la minibaschet (incluzând un titlu național), promovarea a zeci de copii la grupele de baschet ale LPS Bihorul Oradea și CSM Oradea, șapte dintre aceștia devenind ulterior componenți ai loturilor naționale de juniori ale României. Doi dintre absolvenții primei generații fac parte echipa de seniori a CSM Oradea, iar unul din echipa de seniori BC CSU Sibiu. Antrenorii dispun de calificare de specialitate (antrenori cu licența A sau B), doi dintre aceștia fiind cadre universitare cu vastă experiență practică.