Liga Națională de baby și mini baschet este o competiție de amploare, fiind cel mai important eveniment baschetbalistic al verii organizat pentru sportivii din România de către federația de specialitate. Acest concurs se desfășoară de mai multe decenii, iar de-a lungul timpului formatul și modul de desfășurare al competiției a rămas același.

Vara este sezonul în care acest concurs se organizează. El este structurat pe trei categorii: baby baschet, mini baschet feminin și mini baschet masculin.

Prima săptămână este rezervată baby baschetului masculin și feminin. La această competiție au acces doar sportivii U10.

Cea de-a 2-a săptămână este destinată mini baschetului feminin. La această întrecere au acces sportivele sub 12 ani.

În fine, a 3-a și ultima săptămână este dedicată mini baschetului masculin. Este un concurs la care au acces toți sportivii sub 12 ani legitimați la echipele care s-au înscris.

Regulament

Un meci are durată de 40 minute, împărțite în două reprize de câte 20 minute fiecare. O repriză este alcătuită din două sferturi cu durată de câte zece minute fiecare.

Timpul de joc nu se oprește atunci când mingea iese în afara terenului. Ultimele două minute de joc efectiv se desfășoară conform regulamentului oficial al jocului de baschet. Cu alte cuvinte, timpul de joc este oprit la fiecare întrerupere.

Nu există timp de atac. Totuși, brigăzile de arbitri au fost notificate să sancționeze echipele care refuză în repetate rânduri să atace coșul.

Între sferturile 1 și 2, respectiv 3 și 4, se acordă pauze de câte două minute fiecare. Pauza dintre cele două reprize (între sfertul 2 și 3) are o durată de cinci minute.

Fiecare echipă are dreptul la câte un timp de odihnă pe sfert (inclusiv în eventualele reprize de prelungiri).

Mingea folosită este de mărimea 5. Aceasta are o circumferință de 66-73 centimetri și greutatea de 500 grame.

Arbitraj

Regulamentul competiției, definitivat la ședința tehnică ce a avut loc cu o seară înaintea începerii evenimentului, a prevăzut interzicerea defensivei colective. Jucătorii au fost obligați prin regulament să se apere la om. Cu alte cuvinte nu a fost permisă apărarea de tip zonă, respectiv dublajul și capcanele la omul cu mingea. Din păcate acest lucru nu a fost respectat de mai multe echipe participante, iar arbitrii nu au sancționat în niciun fel abaterile de la regulamentul prestabilit.

Regulamentul competiției a interzis blocajele (pick, screen) în ofensivă.

Situațiile de coș cu fault au fost sancționate doar cu greșeală personală, fără a se acorda aruncare liberă suplimentară. Această decizie a fost luată pentru a amplifica cursivitatea jocului.

Se acordă două aruncări libere pentru orice fault (indiferent dacă a fost pe aruncare sau nu) după ce o echipă a acumulat opt greșeli (faulturi) în sfertul 4. Pe parcursul primelor trei sferturi se acordă două aruncări libere doar la fault pe aruncare (dacă aruncarea a fost ratată).

Abaterile de pași, dublu dribling, teren și așa mai departe au fost sancționate conform regulamentului oficial al jocului de baschet.

Folosirea jucătorilor

O echipă poate să aibă cel mult 14 jucători înscriși în competiție. Pe foaia de arbitraj doar 12 dintre ei pot fi trecuți, însă jucătorii pot fi rotiți de la un meci la altul. Dacă un club are mai mult de o echipă înscrisă în competiție, aceasta poate să aibă un număr mai mic de 12 jucători pe foaia de arbitraj, dar sub nicio formă acesta să nu fie mai mic de 10.

Regulamentul prevede ca fiecare echipă să joace în cinci jucători plus o rezervă (înlocuitor) în primul sfert al meciului. Doar cei șase jucători au posibilitatea să joace în primele zece minute de joc efectiv.

În sfertul al 2-lea, fiecare echipă trebuie să joace cu alți cinci jucători plus o rezervă (înlocuitor).

Fiecare echipă este obligată să facă cel puțin o schimbare atât în sfertul 1, cât și în sfertul 2. Dacă echipa are doar 10 jucători înscriși pe foaia de arbitraj ea își pierde dreptul de a înlocui un jucător în sferturile 1 și 2.

Așadar, pe parcursul primelor 20 minute de joc efectiv, fiecare echipă trebuie să rotească cei 12 jucători înscriși pe foaia oficială și niciunul dintre ei nu se poate afla în teren mai mult de 10 minute.

În repriza a 2-a, adică în sferturile 3 și 4, singura restricție este legată de schimbare, fiecare echipă fiind obligată să efectueze cel puțin o modificare în cursul fiecărei perioade de joc.

Rezultă, așadar, că un jucător poate să bifeze cel mult 30 minute într-un meci. Pe de altă parte, acest sistem este astfel conceput încât echipele să acorde un număr important de minute de joc tuturor componenților echipei, aflându-se la o vârstă la care ei trebuie să joace și să aibă meciuri competitive pentru a putea progresa.

Regulamentul complet la mini baschet poate fi consultat printr-un click AICI.

Programul jocurilor

La mini baschet competiția a reunit 115 echipe repartizate pe trei categorii/grupe.

Fiecare echipă, cu mici excepții în Grupa Albastră – unde a fost o serie cu 11 echipe (adică fiecare a jucat un meci mai mult decât celelalte formații participante), a avut de disputat câte nouă meciuri. Acestea s-au desfășurat după formula: 2-1-2-1-2-1, adică în zilele de luni, miercuri și vineri s-au jucat câte două meciuri pe echipă, pentru ca marți, joi și sâmbătă să fie programat câte un singur meci.