Zoran Vranes, antrenorul echipelor LPS CSM Oradea la categoriile U16 și U14 în sezonul competițioal 2017/18, face parte din colectivul tehnic al echipei naționale U17 masculin a Serbiei. Aceasta participă la Campionatul Mondial U17 masculin – ediția 2018, programat a se desfășura între 30 iunie – 8 iulie anul curent, la Rosario și Sante Fe, în Argentina. Din acest motiv, tânărul tehnician ex-iugoslav nu a putut însoți echipa U14 a LPS CSM Oradea la turneul final de la Otopeni, aflat în desfășurare pe parcursul acestor zile.

Originar din Novi Sad, regiunea Vojvodina, Zoran Vranes a petrecut sezonul competițional 2016/17 și 2017/18 alături de Academia CSM Oradea, conducând echipele U16 și U14 ale LPS CSM Oradea în Campionatul Național al României din postura de antrenor principal. Formațiile amintite au obținut locurile 10, respectiv 3 în ierarhia generală în primul sezon, clasări îmbunătățite în cel de-al 2-lea cu locul 6, respectiv 1 sau 2 (urmează să se stabilează în cursul zilei de duminică, 03.06.2018). De asemenea, el a ghidat echipa U14 spre playoff-ul European Youth Basketball League – Zona Europa Centrală în ambele sezoan petrecute la Oradea (primul cu generația 2003, al 2-lea cu generația 2004).

Oportunitatea de a lucra în programul federației de specialitate a Serbiei, respectiv continuarea colaborării cu Slobodan Klipa – fost campion european U20 masculin și actualmente antrenor la nivel juvenil în cadrul Stelei Roșii Belgrad – reprezintă nu doar o șansă de obținere a unui rezultat notabil, ci mai ales posibilitatea de a lucra și se dezvolta sub îndrumarea unui reputat tehnician din școala de baschet sârbească, una dintre cele mai celebre din lume.

Vranes (30 ani) va continua alături de Academia CSM Oradea și va antrena echipele LPS CSM Oradea în următorul sezon. De notat că vara trecută, în perioada petrecută de Vranes alături de naționala Serbiei, locul său la Oradea a fost ținut de către Zoran Markovic, mentorul lui.

Reunirea lotului U17 al Serbiei a avut loc pe data de 28 mai, la Belgrad. Antrenorul principal Slobodan Klipa (foto, lângă Zoran) contează pe serviciile lui Zoran Vranes, care a făcut parte din staff-ul tehnic al Serbiei la Campionatul European U16 masculin Divizia A – ediția 2017, unde au obținut medalia de bronz. Acest rezultat a oferit generației 2001 din baschetul sârbesc calificarea pentru Campionatul Mondial U17 masculin – ediția 2018.

La reunire au fost prezenți 18 jucători, dintre care se vor selecta cei 12 cu care se va merge în Argentina. Aceștia sunt Aleksa Markovic (Zemun Fitofarmacija), Aleksa Susic (Borac Cacak), Stevan Karapandzic (Partizan NIS), Djordje Pazin (Partizan NIS), Marko Brekić (Partizan NIS), Dusan Tanaskovic (Partizan NIS), Vladan Muzică (Mega Bemaks), Aleksandar Langovic (Mega Bemaks), Novak Miskovic (Mega Bemaks), Lazăr Vasic (Crvena zvezda mts), Nemanja Zivanovic (Crvena zvezda mts), Nemanja Popovic (Crvena zvezda mts), Marko Pavicevic (Crvena zvezda mts), Vuk Radojičić (Jena, Germania), Lazăr Scekic (Ulm, Germania), David Petrushev (SUA), Bogdan Tejic (Dinamik) și Jovan Kojić (OKK Spartak Subotica).

Serbia se pregătește în stagiul centralizat de la Belgrad până pe 5 iunie. Apoi lotul se mută la Kragujevac, unde va rămâne până în data de 14 iunie. Aici se vor disputa primele două meciuri amicale, ambele în compania Turciei U17, o altă echipă calificată la Campionatul Mondial din acest an. Ultima parte a pregătirilor se va desfășura la Vrsac, între 15 și 23 iunie, unde sunt programate alte meciuri amicale, de această dată cu Muntenegru.

Deplasarea delegației Serbiei în Argentina se va face pe data de 23 iunie anul curent. În 26-27 iunie, pe teritoriul Argentinei, cu câteva zile înaintea începerii turneului final, reprezentativa Serbiei va participa la un ultim turneu de pregătire, în cpmpania echipelor SUA, Argentina și Franța.

Serbia face parte din Grupa B, alături de Mali, China și SUA. La turneuul final participă 16 echipe.