Oradea s-a calificat pentru a 2-a oară consecutiv în finala Campionatului Național al României la minibaschet (U12) masculin. LPS Bihorul 1, cu sportivii Academiei CSM Oradea, a depășit pe CSȘ nr. 4 București, scor 33-22, în penultimul act al competiției de la Mangalia.

Partida a fost controlată de formația antrenată de către Anamaria Mesaros. LPS Bihorul s-a instalat la conducerea din primul sfert, desprinzându-se la 16-8 în primul act. A urmat un sfert al 2-lea încheiat la egalitate, lucru ce a permis orădenilor să mențină avantajul de opt puncte. Scorul la jumătatea întâlnirii era de 24-16.

Repriza secundă a demarat mai bine pentru echipa din capitală. Aceasta a înjumătățit diferența, apropiindu-se la două posesii. Oradea și-a revenit după momentul delicat din debutul sfertului al 3-lea și a mărat ecartul la un maxim de 13 puncte. La intrarea în sfertul decisiv scorul era de 29-18. Ultimele minute ale partidei nu au avut schimbarea, diferența menținându-se constant până la final.

Astfel, echipa antrenată de Anamaria Mesaros, sub îndrumarea și coordonarea lui Călin Pop, pătrunde în finala campionatului. Aceasta se va desfășura sâmbătă (16.07), într-un meci ce va trage cortina peste ediția 2016 a festivalului de mini și baby baschet.

De notat că susținătorii orădeni au acoperit fondul sonor, auzindu-se inclusiv pe transmisia online realizată prin bunăvoința Federației Române de Baschet. Părinții și aparținătorii orădenilor au susținut echipa de pe margine în manieră impresionantă și sportivă.

În ultimul act, Oradea se duelează cu Laguna 1 București. Coincidența face ca LPS Bihorul să întâlnească echipa în fața căreia a suferit singura înfrângere la turneul de minibaschet din această săptămână. Duelul direct din grupe s-a încheiat cu scorul de 30-17 în favoarea Bucureștenilor.

Reamintim că Oradea a câștigat Campionatul Național de minibaschet (U12) – ediția 2015, desfășurată tot la Mangalia, în urmă cu un an. Atunci sportivii Academiei CSM Oradea au depășit pe Dan Dacian București în finală. De această dată, Oradea se duelează cu cealaltă școală de baschet importantă din capitală.

Partida se va desfășura sâmbătă (16.07), cu începere de la ora 12:00 (amiază). Finala este transmisă, similar întreg concursului, pe internet și poate fi urmărită AICI.

Rezultatele de vineri (15.07) ale echipelor orădene:

LPS Bihorul 1 Oradea vs CSȘ Nr. 4 București, scor 33-22 (semifinale)
LPS Bihorul 2 Oradea vs CSȘ Ploiești, scor 39-31 (locurile 49-52)
LPS Bihorul 3 Oradea vs CSO Voluntari, scor 15-20 (locurile 61-63)

Programul de sâmbătă (16.07):

LPS Bihorul 1 Oradea vs ABC Laguna 1 București (finala) – ora 12:00
LPS Bihorul 2 Oradea vs ACS Artesania București (locurile 49-50) – ora 8:00
LPS Bihorul 3 Oradea stă

___

Prevederi de bază ale Regulamentului de minibaschet

Fiecare echipă este obligată să folosească șase jucători (cinci plus unul) în primul sfert. Este obligatorie efectuarea cel puțin unei schimbări în primul sfert.

Fiecare echipă este obligată să folosească alți șase jucători (cinci plus unul) în cel de-al 2-lea sfert. Este obligatorie efectuarea cel puțin unei schimbări în sfertul al 2-lea.

În repriza a 2-a, adică sferturile 3 și 4, este permisă folosirea tuturor jucătorilor de pe foaia de arbitraj. Totodată este permis un număr nelimitat de schimbări. Nu există restricțiile din primele două sferturi.

Este obligatorie apărarea om la om (unu la unu) și apărarea pressing om la om pe tot terenul, pe tot parcursul meciului.

Este interzisă apărarea zonă pe tot parcursul meciului.

Este interzis blocajul (pick) la minge pe tot parcursul meciului.

Acest regulament este conceput pentru a elimina tactica și pentru a favoriza jocul de pase, respectiv relația unu la unu.