LPS Bihorul CSM Oradea a înscris o echipă în ediția 2018/19 a Campionatului Național U16 masculin. Această întrecere este rezervată sportivilor născuți după data de 1 ianuarie 2003.

Un număr total de 30 echipe s-au înscris și au fost validate pentru această întrecere. Ele au fost repartizate în patru grupe de șapte sau opt echipe fiecare, pe criterii geografice.

Sistem competițional

CN U16 masculin cuprinde trei faze: calificare, semifinală și finală.

Faza de calificare – se desfasoara sub forma de turnee, 6 la numar, impartite in calupuri de 4 (3) echipe, conform programarii. În faza semifinala A se califica primele 3 echipe clasate in fiecare grupa, conform RGOCB ‐ clasament, si vor forma 2 grupe de 6 echipe. Imperecherea se face intre Grupele 1 si 2 si intre Grupele 3 si 4. În faza semifinala B se califica celelalte 4 (5) echipe clasate in fiecare grupa, conform RGOCB ‐ clasament. si vor forma 3 grupe de 6 echipe.

Faza semifinala A – se desfasoara sub forma de etape saptamanale, tur – retur, conform programarii. În Turneul Final 1A se califica primele 3 echipe clasate, conform RGOCB ‐ clasament. In Turneul Final B se califica echipele clasate pe locul 4 din fiecare grupa.
Faza semifinala B – se desfasoara sub forma de turnee, 3 la numar, impartite in calupuri de 4 echipe, conform programarii. In Truneul Final B se califica echipele clasate pe locul 1 din fiecare grupa.

Turneu Final 1A: se desfasoara sub forma de turneu, 6 echipe intr-o singura grupe ce joaca în sistem “round robin”.
În Turneul Final 2A: se califica primele 4 echipe clasate, conform RGOCB ‐ clasament.
Turneul Final B: se desfasoara sub forma de turneu, 5 echipe intr-o singura grupa ce joaca in sistem “round robin”.
Turneul Final 2A: se desfasoara sub forma “final four”.

Cerinte tehnice

Apararea om la om pe tot terenul este obligatorie pe toata durata primelor doua sferturi si orice tip de aparare – indiferent de forma ei – pe durata ultimelor doua sferturi. În CN U 16 masculin si feminin, editia 2018 – 2019, apararea zona este interzisa in primele doua sferturi. Prin aparare zona se intelege o dispunere voluntara a tuturor jucatorilor aflati in faza de aparare astfel incat acestia nu sunt preocupati in a face marcaj atacantului direct si urmaresc doar sa apere zona de teren in care se afla sau o zona stabilita anterior (spatiul de 3 secunde)

In atac este interzisa dispunerea in mod voit si repetata a jucatorilor pe teren astfel incat acestia sa nu reprezinte, prin pozitie sau miscare, un pericol permanent pentru adversarul direct si cosul advers, in sensul respectarii spiritului si principiilor jocului 5 contra 5 (regula “linia mingii” in aparare).

Nerespectarea oricarei prevederi referitoare la aparare se sanctioneaza de catre arbitrul principal astfel:

Prima abatere – se atentioneaza antrenorul.
A doua abatere – “abatere tehnica” la antrenor (se sanctioneaza cu 50 Ron).
A treia abatere – “abatere tehnica” la antrenor (se sanctioneaza cu 100 Ron).
A patra abatere – forfait tehnic.

Abaterile tehnice se vor inregistra in foaia de arbitraj in rubrica antrenorului secund (notat A1) si se penaliza cu 1 Aruncare Libera si posesia mingii pentru echipa adversa de la mijlocul terenului.
Seful brigazii de arbitrii va intocmii un raport suplimentar si va consemna pe spatele foii oficiale de joc nerespectarea cerintelor tehnice privind apararea.

Componența grupei din care face parte LPS Bihorul CSM Oradea

LPS Bihorul CSM Oradea a fost repartizată în Grupa 1 din faza inaugurală a campiontului național. Componența grupei: U-BT Cluj-Napoca, CNS Cetate Deva, LPS Tîrgu Mureș, Lucky Dragons Tîrgu Mureș, CS SCM Timișoara, CSȘ Bega Timișoara.

Calendarul primei faze

Turneul 1 (etapele 1/3) – 29/30 septembrie 2018
Turneul 2 (etapele 4/5) – 13/14 octombrie 2018
Turneul 3 (etapele 6/7) – 27/28 octombrie 2018
Turneul 4 (etapele 8/10) – 10/11 noiembrie 2018
Turneul 5 (etapele 11/12) – 24/25 noiembrie 2018
Turneul 6 (etapele 13/15) – 8/9 decembrie 2018

Componența completă a grupelor și programul meciurilor din faza inaugurală pot fi consultate AICI.

Regulamentul Specific al CN U16 masculin și feminin – ediția 2018/19 poate fi consultat în întregime AICI.

Foto: Roby Boros