Echipa U14 a LPS Bihorul Oradea a terminat participarea la playoff-ul European Youth Basketball League, Zona Europa Centrală – ediția 2017. Evenimentul s-a desfășurat la Debrecen, Ungaria, între 31 martie și 3 aprilie anul curent. Generația 2003 a baschetului juvenil masculin din Oradea a avut parte de o experiență internațională foarte frumoasă și utilă.

Formația antrenată de către Zoran Vranes a fost prezentă la Debrecen, Ungaria, unde a luat startul într-o competiție alături de reprezentante ale școlilor de baschet din FYROM, Serbia, Germania și Ungaria. LPS Bihorul a participat cu un nucleu de jucători din propria pepinieră, în semn de respect și mulțumire față de efortul depus de sportivii care au contribuit la această calificare. În schimb, echipele din Ungaria, Germania și FYROM au apelat la cei mai buni jucători ai generației din țările de proveniență, aducând jucători care își desfășoară activitatea obișnuită la alte cluburi.

În ultima zi a turneului, luni (03.04), LPS Bihorul a pierdut cu formația gazdă, Debrecen Kosarlabda Akademia, scor 64-85.

Vlad Marinău a totalizat 21 puncte, 5 recuperări, Alex Vancea a adăugat 9 puncte, 4 recuperări, iar George Usca a terminat cu 6 puncte și 14 recuperări.

Astfel, LPS Bihorul Oradea a încheiat turneul cu un bilanț de patru meciuri pierdute din tot atâtea jocuri disputate. În prealabil, formația bihoreană a obținut șapte victorii din opt partide în faza preliminară, rezultat de i-a permis calificarea în playoff-ul competiției. De altfel, echipa din Oradea a obținut o frumoasă și utilă experiență prin această participare.

Fără îndoială, șansa de a disputa un număr suplimentar de 12 meciuri cu miză, în compania reprezentantelor altor școli de baschet din Europa, a reprezentat o experiență deosebit de utilă pentru copii, antrenori, dar și pentru club.

Lotul de jucători care a participat la playoff-ul EYBKL de la Debrecen: Paul Bembea, Vlad Marinău, Raul Ciaca, Alexandru Bot, Viorel Gabriel Pop, George Vicaș, Alexandru Vancea, George Usca (toți bifând câte 12 prezențe în EYBL), Radu Ștefan Sburlea, Paul Ionuț Ghib, Vlad Medeșan, respectiv Alexandru Șandor (câte opt meciuri jucate în EYBL).

Colectivul tehnic în cadrul acestei participări a fost alcătuit din Zoran Vranes, Anamaria Mesaros, Paula Nica (antrenori), Iancu Marinău (preparator fizic), respectiv Călin Pop (antrenor coordonator).

Aceasta a fost prima aventură continentală de asemenea anvergură din istoria colaborării dintre LPS Bihorul Oradea și Academia CSM Oradea. În măsura posibilităților, obiectivul este ca acest gen de experiențe să continue și să ofere tinerilor orădeni, practicanți ai baschetului, noi oportunități de a participa în competiții internațională.

Următoarea provocare pentru generația 2003 este cel de-al 4-lea turneu din cadrul fazei semifinale a Campionatului Național al României. Acesta se va desfășura în perioada 21-23 aprilie anul curent, la Oradea. Echipa orădeană este deja calificată pentru turneul final, însă ultimul turneu din penultimul act al campionatului va reprezenta un test deosebit de util în perspectiva participării la turneul final, dar și prin prisma faptului că părinții, o parte deosebit de importantă în activitatea echipei, vor putea să-și urmărească copiii la lucru.

Foto: Roby Boros