La finele acestei săptămâni, prima din luna mai 2019, mai exact în perioada 4-5 mai, la Arena Antonio Alexe din Oradea se va desfășura Final Four-ul Campionatului Național U18 masculin – ediția 2018/19. Lupta pentru câștigarea titlului, respectiv pentru obținerea unei medalii este evidentă, fiecare echipa ajunsă în această fază a competiției având ațintită atenția spre trofeu și podium.
.
Cu toate acestea, sportul juvenil continuă să aibă un țel suprem. Acela de a pregăti sportivii profesioniști de mâine. Baschetul românesc are nevoie disperată de tineri autohtoni care să fie modele pentru copiii pasionați de această disciplină sportivă, de oameni care să fie exemple de urmat, de oameni care prin muncă, efort și talent să ghideze pașii celorlalți.
.
Baschetul juvenil orădean depune eforturi pe parcursul ultimilor ani să continue tradiția formării jucătorilor de mare valoare la nivel de seniori. În prezent, Asociația Baschet Star Oradea și LPS Bihorul Oradea, colaborează în acest sens.
.
Pe parcursul sezonului competițional aflat în plină desfășurare, cele două entități au înscris cinci echipe în competițiile interne și două în întrecerile internaționale la tot atâtea categorii de vârstă. Este vorba despre participarea în Campionatele Naționale U18 (născuți 2001 și mai tineri), U16 (2003), U15 (2004), U14 (2005) și U13 (2006), respectiv în European Youth Basketball League la U16 și U15.
.
Dincolo de parcursul în competițiile juvenile, scopul activității la nivel juvenil este de a se găsi, la fiecare generație în parte, cel puțin un jucător capabil să facă carieră în baschet, la nivel de seniori, în primul eșalon al României și implicit sub culorile echipei naționale a României. Este un deziderat deloc ușor de realizat, în condițiile în care jocul de baschet la momentul actual este o disciplină sportivă extrem de practicată, popularitatea sa fiind dublată de numărul foarte mare de practicanți.
.
De aici rezultă rivalitate și implicit evoluția deosebită a jocului. Pe multe meleaguri baschetul este extrem de dezvoltat, inclusiv la nivel juvenil. În aceste condiții, performanța înaltă este tot mai greu de atins, însă e limpede că avem exemple palpabile cu privire la faptul că România are capacitatea să performeze în această disciplină.
.
În ceea ce privește baschetul juvenil orădean, pe parcursul ultimilor ani, acesta nu a reușit să furnizeze noi nume echipei de seniori – campioana națională în exercițiu, cum nu a oferit nici altor echipe talente capabile să confirme. Generația actuală are însă capacitatea de a schimba acest lucru.
.
Activitatea juvenilă în baschetul orădean s-a dezvoltat semnificativ pe parcursul ultimilor ani și există speranțe că această muncă va fi răsplătită în următorii ani nu doar cu calificări și medalii naționale în sectorul juvenil, ci mai ales cu confirmări la nivel de seniori. Municipiul Oradea dispune de suficiente resurse pentru a putea realiza acest lucru.
.
Este cunoscut faptul că de-a lungul timpului mai mulți jucători orădeni s-au lansat prin intermediul programelor dezvoltate la nivel juvenil pe plan local. Sunt cunoscute numele lui Levente Szijarto, Laszlo Lazar, Titus Nicoară ori Rolland Torok. În această listă trebuie adăugat și arădeanul Andrei Mandache, sosit la Oradea în perioada juvenilă, întrucât în acele momente baschetul în Arad a dispărut la nivel juvenil.
.
Toți cei amintiți au trecut la echipa națională de seniori, ultimii trei jucând inclusiv la EuroBasket 2017. Ei au disputat finale de Liga Națională, o parte a lor devenind campioni ai României. Totodată au avut participări internaționale, în cupele europene, aducând printre altele un plus de prestigiu școlii orădene de baschet. Ei sunt în prezent exemple pentru echipa U18 și nu numai. Exemple pe care toată lumea își dorește să le ofere, cu alte nume, în anii următori.