Sportivii academiei de baschet CSM Oradea au devenit campioni ai României la mini baschet – ediția 2015. Acest succes s-a consemnat între 6 și 11 iulie, la Mangalia.
Meritele acestei performanțe revin copiilor, colectivului de antrenori, respectiv părinților, dar și tuturor celor care au ajutat, mai mult sau mai puțin, activitatea echipei LPS Bihorul Oradea.
Zilele trecute am enumerat componența celor trei echipe care au reprezentat cu mult succes municipiul Oradea la concursul de la Mangalia. Cei 37 copii prezenți la evenimentul amintit s-au întrecut pe sine și au adus o mare bucurie celor care îi înconjoară și le îndrumă pașii în fiecare zi.
De asemenea, am făcut referire la cei doi antrenori care au ghidat echipa LPS Bihorul 1 în palpitantele confruntări de la Mangalia. Este vorba despre Călin Pop și Anamaria Mesaros.
În continuare se impune să remarcăm contribuția întregului staff care lucrează cu cei mai tineri baschetbaliști ai orașului Oradea.
Zoltan Hidi este unul dintre antrenorii de perspectivă din cadrul academiei CSM Oradea. Fost jucător al formației roș-albastre și absolvent al Universității din oradea, el a condus echipa a 2-a la Campionatul Național de la Mangalia, clasată pe locul al 2-lea în Grupa Galbenă. De asemenea, el a ghidat echipa care s-a situat pe locul al 18-lea în Campionatul Național de baby baschet, desfășurat tot la Mangalia, cu două săptămâni mai devreme.
Paula Nica este fără îndoială unul dintre cei mai tineri antrenori din baschetul românesc. Elevă a Colegiului Național „Emanuil Gojdu”, ea a condus echipa a 3-a la Campionatul Național de mini baschet de la Mangalia. Această formație s-a clasat pe locul al 2-lea în Grupa Albastră, câștigând opt din totalul de nouă partide disputate. Aportul Paulei este unul deosebit și cu greu poate fi recompensat în cuvinte.
Staff-ul tehnic al academiei de baschet CSM Oradea cuprinde alte nume cunoscute în sportul cu mingea la coș din municipiul Oradea și nu numai. Ei sunt:
Ioan Feflea – profesor universitar și fost antrenor în primul eșalon, cel care l-a descoperit pe antrenorul echipei naționale a seniori, Marcel Țenter.
Loredana Popovici – fostă jucătoare în primul eșalon baschetbalistic al României. Cunoscută ca sportivă cu numele de Loredana Ulica.
Mate Stretea – fost jucător în primul eșalon baschetbalistic al României și Ungariei, component al echipelor naționale ale României de nivel juvenil și arbitru de primă ligă la feminin.
Contribuții importante au avut și Andrei Ciordaș respectiv Krisztina Kokovay.
O parte a colectivului de antrenori a lucrat pe parcursul sezonului competițional recent încheiat cu grupe de performanță, iar alții au activat la inițiere. Cert este că fiecare pas este important, munca fiecărui component al staff-ului tehnic fiind extrem de importantă în dezolvarea sportivilor încă de la cele mai fragere vârste.
Totodată trebuie subliniat ajutorul oferit de către Marius Marinău, specialist în pregătire fizică. Posesor al unei bogate experiențe în fotbal, dar și datorită studiilor aprofundate cu diferite specializări în pregătirea fizică a sportivilor de performanță, respectiv absolvent al școlii doctorale, munca domnului Marinău cu acești copii s-a făcut simțită, sportivii orădeni având o pregătire fizică adecvată pentru un concurs de a cuprins nouă meciuri în șase zile, în condiții meteorologice solicitante pentru copii de 11-12 ani.
În încheiere, nu putem să mulțumim suficient părinților, cei care au făcut posibilă participarea echipelor orădene la festivalul național de mini și baby baschet. Avem speranțe că rezultatele obținute corespund pasiunii și atașamentului de care acești oameni au dat dovadă.
Totodată, mulțumiri Liceului cu Program Sportiv Bihorul Oradea pentru contribuția deosebită la acest rezultat. Desigur, nu trebuie omise nici celelalte școli: Școala Dacia, Școala Nr. 16, Școala Oltea Doamna, respectiv CN Mihai Eminescu.