CSM Oradea a demarat în urmă cu aproximativ patru ani un proiect de selecție și formare a tinerilor orădeni în disciplina baschet. El este îndreptat în două direcții: performanța sportivă și practicarea baschetului ca sport de masă.

În prezent academia de baschet CSM Oradea cuprinde 12 grupe de copii, la categorii diferite de vârstă. Cea mai mare este grupa celor născuți în anul 2002, iar cea mai mică este compusă din tineri născuți în anul 2009. O parte dintre grupe sunt angrenate în competiții de performanță, iar celelalte sunt grupe de selecție. Absolut toate grupele au câte trei antrenamente săptămânale, cu mențiunea că pentru copiii începători în perioada de inițiere se efectuează două antrenamente pe săptămână.

Colectivul de profesori/antrenori este alcătuit din oameni cu experiență în baschetul orădean și românesc. Călin Pop este coordonatorul academiei. El are un număr impresionant de jucătoare descoperite și lansate în Liga Națională, o bună parte a acestora fiind convocate la loturile naționale ale României. El a ocupat funcția de antrenor principal și asistent la echipa feminină Universitatea Cluj-Napoca, a condus mai multe grupe la nivel juvenil de la PH Cluj-Napoca și a fost antrenor asistent al echipei de seniori CSM Oradea.

Ioan Feflea este profesor universitar și un antrenor de baschet decorat. Anamaria Mesaros șiLoredana Popoviciu (cunoscută în baschet cu numele de Ulica) sunt foste jucătoare de baschet în primul eșalon baschetbalistic al țării. Mate Stretea este fost jucător în prima ligă din România și Ungaria, în paralel arbitru la nivel de primă ligă la feminin. În fine, Zoltan Hidi a jucat în primul eșalon baschetbalistic al României pentru CSM Oradea.

Colectivul de profesori/antrenori este completat de un grup de patru colaboratori a căror activitate este apreciată. Aceștia suntAndrei Ciordaș (student la Educație Fizică și Sport, specializarea kinetoterapie), Paula Nica (elevă la CN Emanoil Gojdu),Rada Șichet (originară din Carei, masterand în Educație Fizică și Sport), respectiv Cristina Kokovay (elevă la CN Iosif Vulcan).

Grupele academiei de baschet CSM Oradea

Grupă Antrenor Antrenament Competiție Nr. Copii
2002-03 Călin Pop Liceul cu Prg. Sportiv CN U13 21
2003 Anamaria Mesaros Școala Dacia CN Ungaria și Minibaschet România 23
2004-05 Anamaria Mesaros Școala Dacia CN Ungaria și Babybaschet România 31
2005-06 Zoltan Hidi CN Mihai Eminescu / Școala Dacia CN Ungaria și Babybaschet România
2004 Mate Stretea Școala Oltea Doamna grupă de selecție 30
2005 Mate Stretea Școala Oltea Doamna grupă de selecție
2007-09 Ioan Feflea Școala Dacia / Școala Gen. Nr.16 grupă de selecție
2007-08 Loredana Popoviciu Școala Dacia / Școala Gen. Nr.16 grupă de selecție

Ținta academiei de baschet CSM Oradea nu este legată de rezultatele imediate, la nivel juvenil. Obiectivele sunt legate de îndrumarea tinerilor spre îmbrățișarea unei cariere în baschet. Din acest motiv antrenamentele sunt astfel concepute încât să încurajeze tinerii să descopere jocul de baschet dincolo de aspectele de natură tactică, la o vârstă la care nu trebuie omis faptul că baschetul trebuie privit ca un joc.

Informații de actualitate despre grupele de performanță:

Grupa 2002
Participantă în Campionatul Național U13 al României, a reușit să treacă de faza preliminară și a avansat în cea de calificare. Echipa lui Călin Pop începe noua fază a competiției la finele acestei săptămâni, cu un meci programat a se desfășura la Sala LPS din Oradea și participă în campionat sub denumirea de LPS CSȘ Oradea. Mai multe detalii despre această echipă găsiți printr-un click AICI.

Grupa 2003 și Grupa 2004-05
Participantă în Campionatul național al Ungariei. A acceptat invitația unor cluburi din țara vecină în condițiile în care aici se desfășoară etape lunare, în care grupele Anamariei Mesaros au două meciuri la fiecare rundă. La cea mai recentă etapă, echipa 2003 a câștigat meciul cu Debrecen, dar a pierdut la un singur punct meciul cu Nyiregyhaza. În schimb, grupa 2004-05 va participa la etapa lunară chiar la finele acestei săptămâni, programată a se desfășura la Nyiregyhaza. De notat că această grupă a obținut locul 17 la ediția 2014 a Campionatului Național de mini baschet.
Aceste grupe vor participa în vara anului următor la Campionatele Naționale de mini și baby baschet ale României.

Grupa 2005-06
Participantă în Campionatul național al Ungariei. A acceptat invitația unor cluburi din țara vecină în condițiile în care aici se desfășoară etape lunare, în care grupa lui Zoltan Hidi are două meciuri la fiecare rundă. Această echipă va participa la o astfel de etapă la Debrecen.
Această grupă va participa în vara anului următor la Campionatul Național baby baschet al României.

Note
CSM Oradea a stabilit parteneriate cu Universitatea Oradea și Liceul cu Program Sportiv Oradea pentru a strânge sub aceeași umbrelă întreg sistemul baschetbalistic juvenil din oraș. Scopul este acela de a oferi tinerilor cea mai bună șansă de a deprinde tainele baschetului și de a-l juca în mediu organizat.

Toți spotivii care vor continua activitatea baschetbalistică în cadrul academiei de baschet CSM Oradea vor fi cedați echipei LPS CSȘ Oradea în baza parteneriatului existent între cele două cluburi.

CSM Oradea a stabilit un acord cu unitățile de învățământ în care își desfășoară ședințele de antrenament pentru fiecare grupă în parte. Pe baza acestuia le este permis accesul grupelor mai sus enumerate în sala de sport a fiecărei instituții în parte.

Antrenorii și colaboratorii Academiei de baschet CSM Oradea continuă procesul de selecție al copiilor pentru fiecare grupă în parte.