Fost jucător la CSM Oradea, un personaj care a avut succes în baschet datorită muncii și dedicației totale pentru meseria de jucător de baschet, Radovan Markovic se alătură școlii de baschet orădene. În vârstă de 36 ani, Rade revine în orașul în care a evoluat preț de trei sezoane, urmând să aducă un plus de experiență din spațiul ex-iugoslav, recunoscut ca fiind unul dintre cele mai redutabile în formarea și educarea baschetbalistică a tinerilor. După trei sezoane din postura de jucător al echipei CSM Oradea (între 2013/16), Rade se întoarce în postură de antrenor la nivel juvenil.

Apreciat pentru pasiunea și seriozitatea cu care a jucat, Markovic aduce – dincolo de pregătirea și educația baschetbalistică a școlii sârbești – câteva elemente pe care oricine dorește să le întâlnească la sportivi: dorință de muncă, implicare, curaj, profesionalism și dedicare totală activității pe care o desfășoară. Lipsit de un fizic special croit pentru jocul de baschet, Rade a avut succes pentru că a dobândit aceste calități, iar prin munca depusă a reușit să se ridice la un nivel care i-a permis să aibă o frumoasă și îndelungată carieră în jocul de baschet.

Conducerea Academiei CSM Oradea consideră că Rade întrunește o serie de calități pe care acesta are capacitatea și pregătirea necesare să le insufle și transmită tinerilor practicanți ai jocului de baschet din Oradea. După trei sezoane în care a dat totul pentru CSM, suferind inclusiv o accidentare ce a grăbit procesul de retragere din cariera de jucător, Markovic se întoarce la Oradea nu doar în semn de recunosțință și apreciere pentru efortul depus în teren, ci și pentru că dispune de calități ce îl recomandă pentru funcția de antrenor al tinerilor baschetbaliști ai municipiului Oradea.

Născut pe data de 11 martie 1982, înalt de 1.92 metri, Radovan Markovic este unul dintre cei mai clasici jucători de poziția 2 din jocul de baschet. Un shooter prin definiție, Rade a fost și continuă să fie respectat pentru deplasarea permanentă fără minge în faza ofensivă pentru a-și face loc să arunce la coș de la semidistanță și distanță. Mare parte a carierei sale s-a desfășurat în baschetul ex-iugoslav, însă el a petrecut două sezoane în Germania, respectiv trei sezoane și jumătate în România.

Primul sezon la nivel de seniori pentru Markovic s-a consumat alături de Lavovi 063, în 2000/01. El a petrecut patru sezoane alături de această formație, după care s-a transferat în Germania, unde a petrecut sezonul 2004/05, apărând culorile echipei Telekom Bonn.

În vara anului 2005 s-a întors în țara natală, fiind legitimat la Swisslion Takovo (actuala Radnicki din Kragujevac). În primul sezon a obținut promovarea în Superliga Serbiei, după care a petrecut altre trei stagiuni la aceeași formație.

A urmat sezonul 2009/10, la Tamis Pancevo, tot în prima ligă din Serbia, pentru ca în stagiunea 2010/11 să evolueze la Walter Tigers Tubingen, în Bundesliga germană. Între 2011 și 2013, Radovan a jucat la Vojvodina Novi Sad, formație alături de care a avansat de două ori consecutiv în semifinalele campionatului din Serbia.

În vara anului 2013 a semnat cu CSM Oradea, alături de care a disputat patru finale, contribuind la cele mai bune rezulate din istoria clubului bihorean. Are un titlu de campion al României, o altă finală de campionat și două de cupă.

În Germania a obținut un loc 9 și un loc 12. De asemenea, a disputat finala Cupei Germaniei în anul 2005. El a câștigat liga a 2-a din Serbia, a bifat participări în EuroCup și EuroChallenge.

Ultimul angajament al carierei sale profesioniste a fost alături de BC Mureș. Markovic a disputat finala Cupei României 2017, după ce în semifinale a învins tocmai pe CSM Oradea – la singurul său meci oficial împotriva roș-albaștrilor. Radovan a renunțat la cariera de jucător după 17 sezoane (2000/2017) la nivel de seniori și un total de 25 ani în baschet din postura de jucător (opt ani la nivel juvenil).

Pe parcursul ultimului an, Rade Markovic a lucrat la clubul KK Playmaker din Belgrad. Aici a efectuat primii pași în domeniul în care intenționează să-și continue activitatea, antrenoratul.

Profil Radovan Markovic

– data nașterii: 11 martie 1982
– înălțime: 1.92 metri
– greutate: 87 kilograme
– poreclă: Rade
– a început baschetul la vârsta de 10 ani
– a renunțat la cariera de jucător la vârsta de 35 ani
– este un produs al școlii de baschet Partizan Belgrad
– echipa favorită: Panathinaikos Atena
– antrenor favorit: Igor Kokoskov
– cel mai bun coleg de echipă: Marko Sekulic
– jucător favorit: Nikola Pekovic
– mâncarea preferată: paste
– genul muzical preferat: jazz, house
– piesa preferată: Arian in Sol (J.S. Bach)
– stare civilă: căsătorit (cu Iva), are doi copii

Foto: Roby Boros