Trei juniori legitimați la CSM LPS Bihorul Oradea vor participa în uniforma lui U-BT Cluj-Napoca la Euroleague Basketball Adidas Next Generation Tournament Qualifier, eveniment programat a se desfășura în perioada 19-21 februarie 2021.

Părțile au convenit că un astfel de acord este în beneficiul baschetului românesc și implicit al tinerilor jucători legitimați la CSM LPS Bihorul Oradea. Beneficiile unei experiențe de această natură pot fi de mare utilitate tuturor părților implicate, iar oportunitatea de a juca la acest nivel nu trebuia ratată atunci când ea se ivește. Pe această cale, clubul nostru transmite felicitări lui U-BT Cluj-Napoca pentru participarea la această competiție, una în care sportivii legitimați la CSM Oradea ar putea juca dacă toate condițiile existente în contextul actual vor permite acest lucru.

Cei trei sportivi sunt Vlad Marinău, Luca Năstruț și Marian Schmidt. Aceștia se vor alătura sportivilor legitimați la U-BT Cluj-Napoca pentru o perioadă de pregătire anterior evenimentului, urmând să se deplaseze alături de aceștia și să joace la redutabilul turneu internațional organizat de compania ce păstorește Euroliga masculină, dar destinat juniorilor (categoria U18, sportivi născuți după 1 ianuarie 2003).

Vlad Marinău este originar din Oradea și a fost campion național de minibaschet. Acesta este conducător de joc. De asemenea, el a cucerit mai multe distincții și medalii, incluzând argintul la Campionatul Național U18 masculin – ediția 20108/19, atunci când avea doar 16 ani. El are deja o bogată experiență internațională participând la două ediții ale Campionatului European U16 masculin – Divizia B, la alte turnee internaționale sub tricolor, dar și alături de LPS Bihorul CSM Oradea în European Youth Basketball League, precum și în campionatul național al Ungariei la diferite categorii de vârstă.

Vlad este unul dintre cei mai longevivi componenți ai academiei CSM Oradea. El a jucat sub comanda Anamariei Mesaros, lui Călin Pop, Dusan Petrovic, Zoran Vranes, Valeria Scheiner și a lucrat din punct de vedere individual cu mai mulți antrenori între care îi putem enumera pe Radovan Markovic, David Karsai și Milan Mitrovic. De asemenea, Marinău a primit credit din partea antrenorului Cristian Achim, sub comanda căruia a debutat în Liga Națională și Cupa României.

Luca Năstruț s-a născut la Satu Mare. Aici a descoperit jocul de baschet, pe care inclusiv mama sa l-a practicat. Luca a făcut inițierea și primii ani de juniorat alături de LPS CSȘ Satu Mare. El s-a alăturat lui LPS Bihorul CSM Oradea în urmă cu câțiva ani și a făcut parte din echipa ce a cucerit argintul național în 2019 la categoria U18. Jucător de poziția 2, Luca a participat la Campionatul European U16 masculin – Divizia B din vara anului 2019.

Năstruț și Marinău fac parte din lotul echipei de seniori CSM CSU Oradea. Cel din urmă a jucat inclusiv în finala Cupei României la baschet masculin (seniori) – ediția 2019/20.

În fine, Marian Schmidt este originar din Timișoara. Acesta a deprins tainele jocului de baschet în localitatea de proveniență, alături de CSȘ Bega. El s-a alăturat lui LPS Bihorul CSM Oradea în vara anului 2019, după ce a participat la Campionatul European U16 masculin – Divizia B din vara anului 2019. El măsoară 2.05 metri și evoluează la pozițiile 4-5, fiind considerat unul dintre cei mai talentați și înzestrați tineri baschetbaliști români ai generației sale. Marian s-a născut în anul 2004, fiind cu un an mai tânăr decât cei doi colegi ai săi, dar și decât limita de vârstă admisă pentru turneul de la Belgrad.

În cadrul turneului din capitala Serbiei, U-BT Cluj-Napoca va miza și pe cei trei jucători de la CSM LPS Bihorul Oradea. În cadrul evenimentului programat a se desfășura între 21-23 februarie vor participa următoarele echipe: Partizan NIS Belgrad, Crvena Zvezda mts (Steaua Roșie) Belgrad, Mega SoccerBet Belgrad (toate din Serbia), Buducnost VOLI Podgorica (Muntenegru), Cedevita Olimpija Ljubljana (Slovenia), Lokomotiv Kuban Krasnodar (Rusia), respectiv Maccabi Tel-Aviv (Israel).

Echipele au fost repartizate în două grupe. Iată programul formației clujene:

Vineri, 19 februarie 2021

  • Ora 10:00 – Steaua Roșie Belgrad vs U-BT Cluj-Napoca
  • Ora 20:00 – U-BT Cluj-Napoca vs Partizan Belgrad

Sâmbătă, 20 februarie 2021

  • Ora 14:00 – Maccabi Tel Aviv vs U-BT Cluj-Napoca

Duminică, 21 februarie 2021, se va desfășura jocul de clasament. Toate meciurile se vor disputa la cocheta Arena FMP de lângă Belgrad.

U-BT Cluj-Napoca va fi condusă la acest eveniment de Milorad Perovic și Horia Pascu. Primul a fost antrenor în Liga Națională, dar și asistent al lui Marcel Țenter la echipa națională a României chiar la FIBA EuroBasket 2017. Cel din urmă este unul dintre cei mai activi tineri antrenori din colectivul tehnic al academiei de baschet din Cluj, având numeroase rezultate pe plan intern și internațional.

Foto 1: FIBA.basketball
Foto 2: CSO Voluntari – Baschet (Facebook)
Foto 3&4: Roby Boros